ICT strategija

ICT ili Informaciono Komunikaciona Tehnologija je jedna od grana industrije koja se najbrže razvija i napreduje. Sa druge strane  hotelsko poslovanje se sve više oslanja na savremena dostignuća ICT tehnologije.

Na primjer: Prodaja hotelskih kapaciteta je praktično postala nemoguća bez interneta. Ili hotel bez kvalitetnog WiFi internet signala za goste je nepoželjna varijanta za ogromnu populaciju savremenih putnika.
TV aparat u hotelskoj sobi je odavno prestao da bude samo televizor! To je multimedijalni monitor integrisan u hotelski ICT sistem preko kojeg gost naručuje svoje usluge, gleda sve bitne sadržaje, informiše se o svim važnim pitanjima pa čak može i da se odjavi iz hotela bez odlaska na recepciju, ako je hotel organizovan za takav način rada.

Dakle ICT je važna komponenta u postavci organizacije rada hotela pa je adekvatna ICT strategije jako važna tačka u procesu razvoja hotelskog projekta. Ona se formira na bazi projektovanog skupa hotelskih funkcija koje hotel želi da postigne.
Na primjer: Ako želimo da gost može preko hotelskog televizora da poručuje room servis to se rješava pravilnom i pravovremenom postavkom ICT strategije za taj hotelski projekat. Ako se o tome ne razmišlja u momentu gradnje hotela i postavke adekvatne kablaže ovo pitanje, room service usluga preko TV aparata, je naknadno jako teško ili praktično nemoguće riješiti.

Davno je prošlo vrijeme investitora koji imaju listu potrebnih stavki po kojoj vrše nabavku za svoj hotel (npr. kablaža, računari, softverski program, fiskalni uređaji, internet, televizori, itd, itd.)!
Savremni hoteli prvo formiraju jasnu strategiju po pitanju ICT sistema pa shodno tome vrše adekvatnu nabavku komponeti tog ICT sistema vodeći računa o integraciji svih djelova ICT sistema i finalnom skupu hotelskih funkcija koje hotel želi da ima.

Montora vam nudi usluge izrade adekvatne ICT Strategije za vaš hotelski objekat po svim najsavremenijim standardima iz ove oblasti.

Strateški pristup pitanju hotelskog ICT-ja

  • Koje tehnološke sisteme kupiti za svoj hotel?
  • Kolika će biti cijena održavanja tih sistem u operativnim poslovanju?
  • Kakav će biti nivo i kvalitet tehničke podrške za hotelske sisteme?
  • Kako minimizovati redovne mjesečne troškove za internet, telefoniju, televiziju, provizije za online booking…?

Montora sa više od deset godina iskustva u radu sa hotelskim sistemima nudi odgovore na sva bitna pitanja ovog tipa.

Osim toga Montora zainteresovanim klijentima nudi uslugu savjetovanja u vezi najefikasnije primjene Informacione tehnologije i svih savremenih multimedijalnih sistema za hotelsko i restoransko poslovanje. Na taj način investitor na najbolji mogući način valorizuje svoju investiciju tj. sa najmanje investiranog novca dobija najbolji mogući tehnološki sistem.

Naš pristup je takav da prvo sa investitorom razmotrimo sva njegova očekivanja od novog projekta (npr. tip hotela, kategoriju hotela, menadžment i tip organizacije poslovanja, planirani budžet,…) i na bazi toga izvršimo adekvatnu selekciju neophodnih tehnoloških sistema adekvatnih za takav projekat.
Naš pristup nije da svim svojim klijentima nudimo isti sistem! Svaki projekat je priča za sebe koja nosi svoje specifičnosti. Zbog toga takav personalizovan pristup dovodi do toga da investitor za novac koji ulaže dobija nabolji mogući hotelski sistem najnovije generacije u skladu sa važećim svjetskim standardima!

Ono što posebno treba imati u vidu je međusobna integracija među tehničkim sistemima!
Na primjer hotelska telefonija mora obavezno biti povezana sa hotelskim softverskim sistemom. Slično je sa hotelskim TV sistemom i ostalim namjenskim specijalizovanim hotelskim sistemima. Iskustvo iz prakse nam je pokazalo da ako investitor ne vodi računa o integraciji među tehničkim sistemima tokom investicije (hotelski softver, hotelska televizija, hotelska telefonija, internet prodaja kapaciteta, automatski minibar sistem, itd.) na kraju dobija nepovezan hotelski sistem koji ne daje mogućnost pružanja adekvatne usluge u hotelskom objektu!

Posebno treba imati u vidu da je hotelsko poslovanje specifično pa time traži i specifične tj. namjenske tehničke sisteme svojstvene hotelskom poslovanju. Na primjer pogrešno je u hotel uvoditi telefonski centralu namijenjenu kanceleriskom poslovanju! Takođe u hotel se ne treba uvoditi TV sistem koji je namijenjen za kućnu upotrebu. Razloga za to ima puno. Najznačajniji od njih je taj da je nivo investicije, i nivo redovnih mjesečnih troškova, za takve nenamjenske sisteme sličan kao za adekvatan hotelski sistem koji bi investitoru dao sve važne hotelske funkcije, pružio više usluge vašim gostima i dao prostor za dodatnu zaradu hotelu što nisu odlike nenamjenskih sistema.
Dakle u pitanju je samo pravilo poznavanje tehnologije i tržišnih standarda.

Upravo to nudi Montora tim u procesu pružanja usluga konsaltinga sa hotelske tehnologije.

Bezbjednosna politika

Primjena savremene ICT tehnologije zahtijeva i primjenu adekvatne bezbjednosne politike i bezbjednosnih standarda u hotelskom poslovanju. Ona obuhvata zaštitu podataka, zaštitu od neovlašćenog pristupa ICT sistemu, zaštita od zloupotrebe kreditnih kartica itd.

Eventualni propusti u vezi pitanja bezbjednosne politike mogu nanijeti ogromne štete vašem hotelskom poslovanju i štetu vašim gostima. Ozbiljna hotelska preduzeća posvećuju posebnu pažnju ovom pitanju.

Montora vam nudi formiranje i operativne primjene bezbjednosne politike za zaštitu hotelskog ICT sistema po najvišim standardima hotelske ICT struke.